Το παιδικό του South γράφει ιστορία

H South προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της, αήττητη στην δευτερη φάση του παιδικού πρωταθληματος της ΕΣΚΑΝΑ

Η Ακαδημία South Basketball ιδρύθηκε το 2013 από τον Άνθη Αλέξανδρο, αδειοδοτημένο προπονητή της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή και τον Γιάννη Ηλιόπουλο, πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στη καλαθοσφαίριση και πρώην επαγγελματία καλαθοσφαιριστή. Έκτοτε με έμφαση σε εξειδικευμένα προπονητικά προγράμματα και δράσεις, καθώς και με παρουσιάσεις ξεχωριστών ομιλητών και προσκεκλημένων η Ακαδημία South, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας της στα μπασκετάκια στην οδό Λυσικράτους, αριθμεί περισσότερους από 150 αθλουμένους.

H South Αλίμου εγκαθίδρυσε φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της, το παιδικό της τμήμα (γεννηθέντες 2002), το οποίο και αγωνίζεται στο επίσημο παιδικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ. Παρακολουθώντας τα αποτελέσματα της ομάδας την στιγμή σύνταξης του άρθρου,  η South ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της πρώτης φάσης και προκρίθηκε πρώτη και αήττητη στην δευτερη φάση  με ένα σερί 12 νικών σε 12 αγώνες. Η ιστορία όμως δεν αρχίζει ούτε τελειώνει εκεί, καθώς οι νίκες δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι ενός παζλ που φαίνεται να αναπαριστά μια εικόνα με βάθος και προοπτική.

Μιλώντας με τον Άνθη Αλέξανδρο, εκ των τεχνικών υπευθύνων της ακαδημίας και Head Coach του παιδικού τμήματος, είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε την σκέψη πίσω από αυτή την εικόνα, διαβαίνοντας στα παρασκήνια των προπονήσεων και των αγώνων

Πώς βλέπετε την διαδρομή της ακαδημίας South ;

Η μεθοδολογία ανάπτυξης των αθλητών της ακαδημίας μας βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Έπειτα από την τέταρτη συνεχή χρονιά λειτουργίας μας έχουμε σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα για την διαδρομή που ακολουθούμε, επαληθεύοντας πλήρως τον αθλητικό σχεδιασμό μας. Βασική μας κατεύθυνση είναι τα κατάλληλα προπονητικά ερεθίσματα ανά ηλικία, η αγωνιστική προπονητική με έμφαση στην ανάπτυξη όλων των αθλητών δίχως αποκλεισμούς, καθώς και η συνεχής εξατομικευμένη προσέγγιση.

Μιλήστε μας για την επιτυχημένη πορεία του παιδικού τμήματος μέχρι σήμερα ;

Το παιδικό ηλικιακά είναι ένα τμήμα στο οποίο ο ανταγωνισμός αποκτά πιο ισχυρό ρόλο. Τεχνικά οι προπονήσεις εξειδικεύονται περισσότερο και η ταχύτητα του παιχνιδιού αυξάνεται γεωμετρικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο για την δική μας ομάδα είναι και παραμένει η κουλτούρα της, είναι ο τρόπος που εκτελούμε, που προπονούμαστε, που αγωνιζόμαστε και σαφέστατα όχι το μονοδιάστατο αποτέλεσμα. Αναπόφευκτα, πολλές φορές, η επιμονή στην λεπτομέρεια της διαδρομής οδηγεί νομοτελειακά και στην νίκη. Στη δική μας περίπτωση είμαστε χαρούμενοι που μέχρι στιγμής το ταξίδι μας ήταν ομαλό από θέμα αποτελεσμάτων, αλλά δεν στεκόμαστε εκεί. Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων επιδιώκουμε καθημερινά την προσωπική και ομαδική μας εξέλιξη, για να αδράξουμε το πραγματικό κέρδος, που είναι η μεθοδολογία σκέψης, η ηθική στην προσέγγιση της εργασίας, καθώς και τα πολλά σημαντικά μαθήματα ζωής που επιφυλάσσει το άθλημα της καλαθοσφαίρισης.

Πώς βλέπετε το μπάσκετ και τον αθλητισμό  μέσα από το πρίσμα της αθλητικής σας πορείας στις ΗΠΑ;

Το κολεγιακό μπάσκετ των ΗΠΑ στο οποίο και αγωνίστηκα για τέσσερα χρόνια είναι η πιο σημαντική διδακτική εμπειρία της ζωής μου. Το μέτρο σύγκρισης είναι αναπόφευκτο καθημερινά, αλλά προσπαθώ να το αξιοποιώ κυρίως ως θετική παρέμβαση και όχι ως αρνητική κρίση. Στην πραγματικότητα ο αθλητισμός και το μπάσκετ στην Ελλάδα του 2018, έχει τεράστια περιθώρια τεχνοκρατικής προσέγγισης σε κεντρικό επίπεδο. Τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και το μπάσκετ από μικρή ηλικία είναι πολλά περισσότερα στην Ελλάδα σήμερα, από ότι δέκα χρόνια πριν. Αυτό το γεγονός αυξάνει το μερίδιο της ευθύνης της πολιτείας για την ορθή ανάπτυξη των αθλουμένων και την μετεξέλιξη τους, είτε σε ενεργούς αθλητικά ενήλικες, είτε σε πρωταθλητές όποτε είναι δυνατόν.  Η μέθοδος, η διαδικασία, η  εξειδίκευση, και η υπομονή είναι στοιχεία που πρέπει να περάσουν στην κοινή πρακτική όλων των αθλητικών φορέων και αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με κεντρική καθοδήγηση.

Στο παιδικό τμήμα του South Basketball Academy για την σεζόν 2017 2018 αγωνιζονται οι :

Δ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΔΕΔΕΣ, Ν. ΖΩΡΛΟΣ, Ο. ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ , Β. ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ, Μ. ΜΑΡΥΝΙΑΚ, Γ. ΜΑΣΣΙΑΣ, Γ. ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ, Λ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΝΗΣ, Γ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ, Γ. ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ, Π. ΤΡΙΒΟΛΑΣ, Σ. ΝΑΡΛΙΔΗΣ, Π. ΧΥΤΗΡΗΣ, Π. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ, Κ. ΝΤΑΗΣ, Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Δ. ΤΖΙΝΗΣ, Χ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ, Β. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ